Stefaan Soenen

maart 9, 2021 door Wijndomein Petrushoeve

Dit weekend proefde ik bij houtvuur een aantal BELGISCHE WIJNEN door. In klein gezelschap, met twee Belgische wijnbouwers: Paul Vermeeren, eigenlijk ex-wijnbouwer, en Joris Eeckhout, nieuwe wijnbouwer. Als je iets wil leren over wijn, dan moet je twee wijnbouwers samenbrengen. Hier de iets oudere en de nieuwe generatie, laat ons zeggen. We zaten aan de wijngaard van Joris op die pittoreske Houwaartse berg in het HAGELAND waar het altijd fijn vertoeven is. Zeker als de zon schijnt. Voor de eerste keer keer proefde ik de op hout vergiste en – gerijpte Chardonnay (2019) en de Pinot Noir (2018) van Wijndomein OUD CONYNSBERGH. Beide wijnen in zeer kleine volumes. Oud Conynsberg is een beginnend maar ambitieus wijndomein in Boechout (provincie Antwerpen), eerste aanplant 2014, nu reeds 8,3 hectare groot. Beide wijnen zijn echt mooi. De CHARDONNAY 2019 is weelderig met tropisch fruit zoals meloen en lichee, sinaasappel, boter, vanille, getoast (50% nieuwe eik), goede concentratie, opvallend evenwicht, afdronk, prima! Zelfde niveau: de PINOT NOIR 2018 (‘natuur’). Wat bruinige evolutie in de doorzichtige Pinot-kleur, neus van rood fruit, kers, peper, mokka, hopjes, zuiver, getypeerd Pinot, charmant en verleidelijk. Heel rijp in de mond, fluwelig, glad tanninegevoel, iets zoetig van fruit (net genoeg zuren ertegenover), aanzienlijk wat houtaroma’s maar het blijft evenwichtig, goede afdronk, doet qua stijl denken aan de Pinot van Pietershof. Talentvolle wijnmakers zijn hier aan het werk, dat is duidelijk. Van hun (ruim) aangeplante auxerrois-wijn ben ik nog niet overtuigd, ook niet van de houtgerijpte (op acaciahout gaat het nog net, de Belgische eik versmacht de druif). Ik heb het gevoel dat men uit de eenvoudige druif auxerrois meer wil halen dan erin zit. Maar de toekomst kan misschien het tegendeel bewijzen. Het domein gaat vol voor spontane gistingen en dat lukt perfect. Twee PINOT GRIS-wijnen naast elkaar, alle twee zéér geslaagd! THILESNA PINOT GRIS 2019 uit de Maasvallei meer op elegantie en fijnheid, de EECKHOUT PINOT GRIS 2019 meer op weelderigheid, volheid en structuur. Pinot Gris in de Lage Landen: het blijft een WINNER.

Ook van de SOUVIGNIER GRIS 2019 van PETRUSHOEVE uit het HAGELAND heb ik zéér genoten, voor mij het meest beloftevolle interspecifieke /hybride druivenras. Persoonlijk vind ik het kwaliteitspotentieel van souvignier gris hoger dan bijvoorbeeld auxerrois. Het is echt wel een gemakkelijke en sterke druif in de wijngaard en de wijn reageert goed op eikrijping. In de Petrushoeve SG 2019 veel bloemenaroma’s (rozen), gekonfijte citrus en abrikozenjam. In de mond vol en sappig, veel volume. Het domein maakt ook van JOHANNITER goede wijn. Ook PETRUSHOEVE, naast EECKHOUT, ook TEN GAERDE, en zeer zeker WIJNFAKTORIJ (wauw de Solaris-oranjewijn!) zorgen mee voor de heropleving van de HAGELANDSE wijnbouw en het hoger leggen van de benchmarks in de streek. We proefden trouwens nog een verdienstelijke blend Eeckhout Müller-Thurgau/Sieger/Muscat bleu 2019, een doordrinkertje. KIJK UIT voor de Eeckhout Müller-Thurgau 2020, als hij op de markt komt. Stokken uit 1976, bijzonder goed spul (op vat geproefd)! Tenslotte proefden we nog de BACCHUS 2016 van wijnbouwer Paul VERMEEREN van het ondertussen gestopte wijndomein MOLENBERGHER. Lange tijd was dit mijn lievelingswijn in het Hageland en dit was de laatste fles uit mijn kelder (snik, snik, snik): uiteraard moest die met de wijnbouwer zelf gedronken worden ???? . Paul stond 15 jaar in de commerciële wijnbouw en hing recent zijn snoeischaar aan de wilgen. Bacchus is geen grote druif maar je kan er, net als auxerrois, leuke wijnen van maken. 5 jaar oud, deze wijn, en nog primair van aroma: zeer bloemig, iets muscat-achtigs, reine claude, perzik, in de mond opvallend kruidig, iets peperigs, zacht mondgevoel. Lekker!!Paul heeft zich, altijd achter de schermen, ingezet voor de BELGISCHE WIJNBOUW, in het Hageland en nationaal, voor de vzw Belgische Wijnbouwers. Een fijne en bescheiden man met hartelijke humor, die prachtige Belgische BACCHUS (maar ook verdienstelijke Pinot Noir, Pinot Gris, Chardonnay en mousserend) maakte. Ik toost op hem!

Wijndomein Petrushoeve
Ontdek ons Historische landgoed

Halensebaan 36A
3461 Molenbeek-Wersbeek
0476 200 333
Ondnr. BE.0821.488.050

Enkel op afspraak

    Dit formulier gebruikt Akismet om spam te verminderen. Leer hoe je gegevens worden verwerkt.