Wijn- en Belevingshoeve voor Families, Bedrijven en Scholen
In 2010 namen we de hoeve over van René en Denisé, en niet veel later plantten we onze eerste wijnranken. Dit markeerde het begin van een nieuw en bijzonder verhaal. Sindsdien is onze hoeve uitgegroeid tot een unieke bestemming voor zowel wijnliefhebbers als avontuurlijke gezinnen, bedrijven en scholen. Wij bieden een breed scala aan evenementen en activiteiten, zodat iedereen kan genieten van de rust en schoonheid van ons wijndomein.
Of u nu op zoek bent naar een ontspannende wijnproeverij, een inspirerende teambuilding of een leerzaam schoolbezoek, bij ons bent u altijd welkom. We kijken ernaar uit u te verwelkomen en samen met u een onvergetelijke ervaring te creëren.
De Petrushoeve heeft, voor zover we kunnen nagaan uit cijnsboeken en kerkrekeningen, een geschiedenis die teruggaat tot minstens 1519. In het cijnsboek van Nassau wordt vermeld dat een zekere Jan Van Huffele 30 roeden land uit de straat heeft ingenomen en daar een huis heeft gebouwd. Dankzij de rekeningen van de kerk van Molenbeek weten we waar deze man precies woonde, aangezien hij daar een erfrente had afgesloten.
Zijn opvolgers waren Antoon Kenis en later Jan Nijs, gevolgd door meerdere generaties. Deze opvolgers waren steeds voorname boeren in Molenbeek.
Op 14 november 1861 trouwt Petrus Torbeyns met Anna Regina Broos, waarna ze zich vestigen op de hoeve die reeds in het bezit was van Petrus’ vader, Dionisius. Dionisius heeft de boerderij uitgebreid en herbouwd tot de huidige vorm. Als herenboer liet hij de woonkamer verfraaien met een prachtige kalkschildering van een jachttafereel, die nog steeds zichtbaar is.
Later komt de hoeve in handen van Bonie Van Dael en zijn zoon René en Denisé, die er akkerbouw en voornamelijk aardappelteelt bedreven.
Op dit ogenblik baten we brasserie “Centro” uit op het Gouden Kruispunt. Zoals bijna in iedere horecazaak verkocht ik Franse wijn.
De mensen van Chateau “Magnol” en drankenleverancier Pelgrims nodigen ons uit op het domein in Bordeaux als leuk presentje voor de mooie verkoop. Misschien wel de eerste kriebels!!
Later komt de hoeve in handen van Bonie Van Dael en zijn zoon René en Denisé, die er akkerbouw en voornamelijk aardappelteelt bedreven.
In 2010 namen we de hoeve over. En enige tijd later planten we onze eerste ranken, de start van een nieuw verhaal …
Door te werken op mijn zuiderhelling en Zuidflank te volgen op tv komt er al snel de interesse in de wijnbouw.
Dit lijkt me de perfecte job. Men groene vingers op het veld, mensen ontvangen al dan niet met foodpairing en verkoop van je eigen wijn.
Aanplant eerste wijnranken. Onder toeziend oog van dhr Hugo Bernar kies ik ervoor om hybriden aan te planten.
Het domein zou immers om duurzaamheid draaien.
De jaren die hier op volgen word er elk jaar bij geplant.
Begin 2019 namen we domein “Hagelander” over van de fam Daems. Hierdoor beschikken we vandaag over 2 grote wijngaarden gelegen in Houwaart en Bekkevoort.
Dit jaar scoren we de eerste medailles, in binnen- en buitenland. Een mooie erkenning voor het harde werk.
Verdere uitbreiding van de wijngaarden, Domein Coberger en St Denijs worden nu ook door ons beheert .
In de loop van het jaar word er hard gewerkt aan de uitbreiding van de vinificatieruimte. Ons harde werk is beloond met 19 medailles, zowel in binnen- als buitenland.
De Geschiedenis van de Petrushoeve
De Petrushoeve heeft een rijke geschiedenis die, volgens oude cijnsboeken en kerkrekeningen, teruggaat tot minstens 1519. In het cijnsboek van Nassau wordt vermeld dat een man genaamd Jan Van Huffele 30 roeden land had ingenomen "uit de straat" en daar een huis op bouwde. Dankzij de archieven van de kerk van Molenbeek weten we precies waar deze man woonde, aangezien hij daar een erfrente had afgesloten.
De opvolging van de hoeve ging van Jan Van Huffele naar Antoon Kenis, en later naar Jan Nijs. Hierna volgden meerdere generaties, waarvan iedere bewoner een belangrijke rol speelde als boeren in de regio Molenbeek en actief betrokken was bij de gemeenschap.
1519
Het Verhaal van Petrus Torbeyns en de Hoeve
Op 14 november 1861 trouwde Petrus Torbeyns met Anna Regina Broos, waarna zij zich vestigden op de hoeve die al in het bezit was van Petrus' vader, Dionisius. Dionisius had de boerderij uitgebreid en herbouwd tot de vorm die we vandaag de dag kennen. Als herenboer liet hij de woonkamer verfraaien met een prachtige kalkschildering van een jachttafereel, die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven.
Later kwam de hoeve in handen van Bonie Van Dael en zijn zoon René en Denisé, die er akkerbouw uitoefenden, met name de teelt van aardappelen.
1861
Op dit moment runnen we brasserie “Centro” op het Gouden Kruispunt. Zoals in bijna elke horecazaak, verkochten we Franse wijnen.
De mensen van Château “Magnol” en drankenleverancier Pelgrims nodigden ons uit op het domein in Bordeaux als dank voor de goede verkoop. Misschien waren dit wel de eerste kriebels voor onze eigen wijnambities!
2007In 2010 kocht ik de hoeve, en niet veel later plantten we onze eerste ranken. Dit markeerde het begin van een nieuw verhaal...
2010
Door te werken op de zuiderhelling en de Zuidflank te volgen op tv, groeide al snel mijn interesse in de wijnbouw.
Het leek me de perfecte job: mijn groene vingers gebruiken op het veld, mensen ontvangen, al dan niet met foodpairing, en het verkopen van je eigen wijn.
Onder het toeziend oog van dhr. Hugo Bernar besloot ik de eerste wijnranken aan te planten, waarbij ik ervoor koos om hybriden te gebruiken. Het domein zou immers in het teken staan van duurzaamheid.
De jaren die volgden, werd er elk jaar verder aangeplant, waardoor het domein langzaam maar zeker verder uitbreidde.
2013
Dhr. Hans van Neyen staat ons bij als oenoloog voor het maken van de wijnen. Met zijn expertise en ervaring begeleidt hij ons in het proces van wijnproductie, van de druivenoogst tot het rijpen en bottelen, zodat we wijnen van topkwaliteit kunnen creëren die het unieke terroir van onze wijngaarden weerspiegelen.
Begin 2019 namen we domein “Hagelander” over van de familie Daems. Hierdoor beschikken we vandaag de dag over twee grote wijngaarden, gelegen in Houwaart en Bekkevoort. Deze uitbreiding heeft ons in staat gesteld om onze productie te vergroten en nog meer te investeren in de kwaliteit van onze wijnen, die nu voortkomen uit twee prachtige terroirs in het hart van het Hageland.
2019
Dit jaar behaalden we onze eerste medailles, zowel in binnen- als buitenland. Een mooie erkenning voor het harde werk en de toewijding die we dagelijks in ons domein steken. Het is een geweldige motivatie om door te gaan met het verfijnen van onze technieken en het verbeteren van de kwaliteit van onze wijnen.
Met de toevoeging van Coberger en St. Denijs aan ons areaal breiden we het domein verder uit. Deze uitbreiding zorgt voor nieuwe mogelijkheden en versterkt onze ambitie om de kwaliteit en variëteit van onze wijnen nog verder te verbeteren. Het vergroot ons potentieel en biedt ons de kans om nog meer unieke wijnen te creëren die het karakter van het Hageland weerspiegelen.
In de loop van het jaar werd er hard gewerkt aan de uitbreiding van onze vinificatieruimte, waarmee we onze productiecapaciteit en mogelijkheden verder hebben vergroot. Dit harde werk werd beloond met maar liefst 19 medailles, zowel in binnen- als buitenland, een prachtige erkenning voor de kwaliteit van onze wijnen. Het is een bewijs van de toewijding en het vakmanschap dat we in elke stap van het proces stoppen, van de wijngaard tot de fles.
2023